1ο Ερευνητικό Πρόγραμμα >> Γενικά για το πρόγραμμα >> Σκοπιμότητα







 

 
 

 


 

Τα αποτελέσματα του έργου θα δημιουργήσουν το πλαίσιο και τη βάση δεδομένων για την αντικατάσταση της καλλιέργειας του καπνού με άλλες νέες ή υφιστάμενες καλλιέργειες στις υπό εξέταση περιοχές, που έχουν τη δυνατότητα απόδοσης μεγαλύτερο ακαθάριστο κέρδος και εισόδημα στον παραγωγό από αυτό που αποδίδει ο καπνός, χωρίς τις οικονομικές ενισχύσεις της ΚΑΠ. Η ερευνητική προσέγγιση επιτυγχάνεται αφενός με τη συγκέντρωση τεχνικοοικονομικών στοιχείων για όλες τις υφιστάμενες και τις εν δυνάμει να εισαχθούν στην παραγωγή ανταγωνιστικές καλλιέργεις και αφετέρου, με τον εντοπισμό των ευκαιριών για κάποια προϊόντα μέσω έρευνας αγοράς. Τα παραπάνω στοιχεία αναλύονται με τη λογιστική μέθοδο και εφαρμόζεται γραμμικός προγραμματισμός, ο οποίος θα τεκμηριώσει τις καλλιέργειες που προκρίνονται να ανταγωνισθούν τον καπνό και να τον αντικαταστήσουν.
Οι προκρινόμενες καλλιέργειες θα αποτελέσουν τον πυρήνα παραγωγής στο πεδίο έρευνας και κατά συνέπεια, για την εγκατάστασή τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα πιθανά προβλήματα marketing και εμπορίας. Για το σκοπό αυτό, η παρούσα έρευνα καταγράφει και αναλύει τις απόψεις ομάδων (focus group) καταναλωτών ώστε να σταθμιστούν τα τμήματα κάλυψης/διοχέτευσης των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά. Ακολούθως, αξιολογούνται τα δυνάμενα δίκτυα αγοράς των προϊόντων των προκριθέντων καλλιεργειών. Τα παραπάνω τεκμηριώνονται με στοιχεία για την αγοραστική συμπεριφορά των επιλεγμένων τμημάτων του αγοραστικού κοινού.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ερευνητικών φάσεων δεν είναι μόνο η επιλογή των κατάλληλων καλλιεργειών που θα αντικαταστήσουν τις προβληματικές καλλιέργειες του καπνού, αλλά και η ενίσχυση της προώθησης των προϊόντων τους - σε όρους marketing και εμπορίας - ώστε να φτάνουν αποτελεσματικότερα και φθηνότερα στον καταναλωτή. Παράλληλα, προσδιορίζονται και εναλλακτικά σενάρια στρατηγικών marketing για τα αντίστοιχα επιλεγμένα τμήματα της αγοράς.
Το έργο αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη έρευνα για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού, που θα αποτελέσει και την βάση για μια ολοκληρωμένη διερεύνηση της αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της χώρας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με την εξέταση των νέων καλλιεργειών ενεργειακών και αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, καθώς και με την διερεύνηση όλων των διαστάσεων εκσυγχρονισμού της αγροτικής δραστηριότητας, ώστε να αναχθεί ο αγρότης παραγωγός σε επιχειρηματία με οικονομική γνώση και σκέψη.